Může liposukce poškodit kůži?
Liposukce je typ ošetření, který pacienta zbaví tukový zásob na různých oblastech těla, nejčastěji na břiše, hýždích, stehnech, ale i na rukou či zádech. Plastický chirurg tak vymodeluje postavu do požadovaného tvaru a zároveň dojde k vypnutí pokožky.
Jednou z častých otázek, na kterou plastičtí chirurgové v Brandeis Clinic odpovídají při konzultacích, je obava, zda nemůže liposukce způsobit zošklivení či poškození těla. V současnosti se totiž v různých informačních zdrojích objevují názory, že když se z dané oblasti odeberou tukové buňky a tuk se již na místě nemá jak ukládat, bude se muset ukládat jinam.
Klientka vycházela z předpokladu, že když se tukové buňky z jedné tělesné partie úplně odstraní, bude se neúměrně zvětšovat jiná část těla, a také ze závěru, že liposukce je trvalá.
Poškození kůže ani nerovnoměrné tloustnutí po liposukci nehrozí
„Pacienty můžeme uklidnit, že při liposukci nikdy nedochází k odstranění veškerých tukových buněk v dané oblasti. Počet tukových buněk se u dospělého člověka nemění.“ komentuje MUDr. Juraj Payer. Během tloustnutí nedochází k nárůstu počtu tukových buněk, ale pouze k jejich zvětšování, kdy v sobě ukládají více tuku. Tuková buňka je schopna se zvětšit až několika násobně.
Pan doktor MUDr. Miloš Križko také z Brandeis Clinic dodává: Samozřejmě i po provedené liposukci tak člověk může v ošetřované oblasti opět přibrat, zejména kvůli špatné, příliš kalorické stravě, ale i kvůli nedostatku pohybu. Díky nižšímu počtu tukových buněk však tento váhový přírůstek nebývá tak výrazný.“
U žen dochází k ukládání tuku především na bocích, stehnech a na podbřišku. Na vině bývá genetika a hormonální výkyvy, například v menopauze či v těhotenství, ale také špatný poměr přijatých a vydaných kalorií, tedy staré známé „počet přijatých kalorií (v jídle) nesmí být vyšší než počet vydaných kalorií (pohybem a bazálním metabolismem)“.
Je-li však z těchto kritických lokalit odstraněno větší množství tukových buněk, probíhá tloustnutí rovnoměrněji a nedochází k výraznému zvětšování tukové tkáně.