Dobrý den, jsem necelé 2 roky po augmentaci a cca před půl rokem mě začalo bolet jedno prso. Většinou citím pálení, někdy i píchání ve spodní vnější části prsu. Byla jsem s tímto problémem u svého operatéra, který nic neobvyklého nezjistil a poslal mě do mamární poradny. Tam mi udělali sono a prohlédli mě a výsledek byl stejný, nic nenašli. Bolest trvá dny, někdy i týdny, pak na čas přejde a zase se vrací. Je silnější když nosím podprsenku, i sportovní je mi nepříjemná svým tlakem, takže když to jde chodím bez. Nevím co si mám o tom myslet, nemůže jít o únik silikonu do těla?
Vážená slečno,
je velmi pravděpodobné, že na UZ vyšetření by se prokázala prasklina v implantátu s následným únikem gelu do blízkého okolí. Jak píšete, vyšetření bylo negativní. Ještě je možno provést mammografické vyšetření. To, co popisujete, je trochu problém. Pokud by se uvažovalo o operační revizi, vždy je dobré, když operatér ví, proč operuje, když je objasněna příčina potíží. Ve Vašm případě je každá rada drahá. Pokud budou pozíže i nadále přetrvávat, bez objasnění příčiny, máte Vy a Váš ošetřující lékař 2 možnosti- výběr menšího zla : 1/ nechat to tak, jak to je, smířit se s bolestmi. 2/ operační revizí, s ne zcela jistým výsledkem, se pokusit nalézt příčinu uvnitř a pokusit se tak stav zlepšit. Třetí, extrémní možností, je odstranění implantátů.
Srdečně Vás zdravím,
prim. MUDr. Vlastimil Víšek, CSc., plastický chirurg.
Únik silikonu - tedy prasklý implantát - lze většinou zjistit celkem spolehlivě buď mammografií, případně ještě vyšetřením magnetickou rezonancí.
Vámi popisované bolesti mohou spíše souviset s podrážděním mezižeberních nervů.
Zdraví
Dr Svoboda
Informace zveřejňované na portálu Estheticon.cz nemohou v žádném případě nahradit konzultaci pacienta s lékařem. Estheticon.cz není odpovědný za produkty nebo služby nabízené odborníky.