Dobrý den. Již pár let mám na noze tento útvar, to samé má na ruce můj přítel. je to na dotyk tvrdé, po okrajích suché, na dotyk to nebolí a nijak se to nezvětšuje. Nevíme, co to je, můžete mi prosím poradit?
Dobrý den, dle fota bych řekla,že se jedná o histiocytom,benigní útvar,který se vytvoří nejčastěji po poštípání hmyzem. Ložisko se opouzdří a zatvrdne a nadále se již nemění. Většinou se s tím nic nedělá. Pokud by se projev vyříznul,jizvička bude zhruba stejná. Laser se může vyzkoušet, ale dokonalý výsledek nelze zaručit.
S pozdravem MUDr. Martina Zlínská
AURUM AESTHETIC CLINIC
Dobrý den,
Souhlasím s paní doktorkou Zlínskou. Tyto útvarky samy nezmizí a jiné řešení než chirurgické odstranění nebývá uspokojivé. Píšete, že projev je na noze, pokud je to někde na lýtku (bérci), může se to i hůře hojit a jizvička po chirurgickém odstranění může být tedy velmi pěkná anebo méně pěkná (to je dáno charakterem krevního oběhu v této lokalitě).
Pokud Vás to neobtěžuje, odstranění bych tedy spíše nedoporučovala.
Příjemný den,
MUDr. Nina Koutná, dermatolog, Klinika GHC Praha
Informace zveřejňované na portálu Estheticon.cz nemohou v žádném případě nahradit konzultaci pacienta s lékařem. Estheticon.cz není odpovědný za produkty nebo služby nabízené odborníky.