Dobrý den , Na hlavě mám tukovou bulku ..Byl jsem u chirurga a dal mi jód .. Bulka se zmenšila, ale v okolí bulky to bylo hodně měkké. Po čase se to zlepšilo a na hlavě nebylo nic .. Nyní se to asi po 3 vrátilo a půjdu asi na odstranění .. A chtěl jsem se zeptat , jak ? Vím že vyříznutím , ale slyšel jsem že to jde "vysát" :D injekcí ? (Ono se prý po vyříznutí nesmí umývat minimálně týden vlasy ?- což mi přijde docela dlouho .. ) Mám i strach z bolesti , takže jsem se ještě chtěl zeptat zda je nutné si to nechat vyříznout ? Děkuji
Dobrý den,
vámi popisové vymizení bulky po jodu by znamenalo, že se jednalo o lokalizovaný zánět. Většinou se na hlavě jako bulka objevuje atherom ( cysta s mazem) a pouhé odsátí obsahu většinou nevede k trvalému odstranění, protože zůstává stěna cysty a může se tedy znovu naplnit obsahem.
Úplné odstranění je velmi jednoduché, dělá se v lokální anestezii z drobného naříznutí, potom se vyloupne kompletní atherom včetně stěny a ranka se zašije a ošetří tekutou náplastí. Osobně doporučuji 2-3 dny nenamočit, poté je již možno šetrně omývat, stehy se vyndají za týden.
S přátelským pozdravem MUDr.Tereza Gabryšová dermatolog kliniky GHC Praha
Dobrý den,
Jak už vám napsala paní primářka Vraspírová, je potřeba to chirurgicky odstranit - vyřízout. V těchto místech to spíše bývá epidermoidní cysta (atherom), než lipom.
"Vysátí" obvykle nikam nevede, u některých lipomů se někdy zkouší injekční lipolýza, též obvykle s limitovaným úspěchem.
Pokud se nakonec rozhodnete zákrok neabsolvovat, projev se může pozvolna zvětšovat (během let), čas od času může prasknout a vyprázdnit se ať už navenek anebo do tkáně. Jsou to zbytečné komplikace, chirurgické odstranění je přitom obvykle zcela bezproblémové a máte pokoj.
Je pravda, že u některých lidí se může atherom vyskytnout opakovaně, nevíme, proč někdo má na hlavně 3 a někdo jiný za celý život nikde na těle žádný.
Příjemný den,
MUDr. Nina Koutná, Klinika GHC Praha
Dobry den, takto nelze Rici, co presne Vase " bulka" je. S nej vetsi pravdepodobnosti se bude jednat o epidermoidni cystu anebo lipom.V tomto pripade Vam pomuzu opravdu jen extirpace- chirurgicke odstraneni. Po vykonu Rana Je kryta tekutym obvazem a Vy si muzete vlady umet. zdravi drvraspirova
Informace zveřejňované na portálu Estheticon.cz nemohou v žádném případě nahradit konzultaci pacienta s lékařem. Estheticon.cz není odpovědný za produkty nebo služby nabízené odborníky.