Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda je možné odstranit vazivovou kapsu, i když implantáty jít byly vyjmuty? Lze odstranit vazivovou kapsu, která v prsu zůstala po již vyjmutých implantatech? V zahraničí se kapsa vždy odstraňuje, ale v Česku je k tomu jiný postoj, když jsem šla na odstranění, tak mi bylo řečeno, že to nebylo potřeba . Nemůže to do budoucna mít negativní vliv na mé zdraví? To ze v prsu kapsa zůstala?
Měla jsem anatomické implantáty mentor siltex - ztoho jeden byl praskly.
Předem moc děkuji za odpověď
Dobrý den. K odstranění, či neodstranění vazivové kapsy není jednoznačná odpověď. Řeší se individuálně. Pokud nyní nemáte žádné potíže, tvar prsou v pořádku, a operatér zhodnotil v průběhu operace, že není potřeba ji vyndat, buďte klidná. Nemusíte za každou cenu kapsu odstraňovat. Hezký den přejeme! Formé clinic.
Dobrý den,
kapsula se nemusí odstraňovat, naopak doporučuje se ji ponechat, je to vaše vazivová tkáň, která prsu dodá objem a hlavně patřičnou pevnost, přitom to není jenom "české" doporučení, ale i mnoha zahraničních plastických chirurgů
S pozdravem
MUDr. Helena Singerová
Dobrý den,
odstranění kapsuly s odstupem je výkon velmi náročný, protože dutina postupně zaniká a není klinicky poznat, co je jizva nad kapsulou a kde byla kontaktní plocha mezi implantátem a kapsulou. Tématika odstraňování či neodstraňování kapsuly je v současné době předmětem obrovské diskuse v odborných kruzích a nepanuje generální shoda. Není pravda, že se v zahraničí kapsula VŽDY odstraňuje. V teoretické rovině lze uvažovat o přítomnosti kapsuly do budoucna jako o rizikovém faktoru vzniku onemocnění ALCL, ale incidence je extrémně nízká, případy vysloveně epizodní.
S pozdravem
Ivo Menšík
Body klinika Brno
Vážená slečno, vazivové pouzdro /kapsulární kontraktura/ kolem implantátů je tělem přirozeně vytvořené vazivo jako obrana proti cizímu tělesu /třeba i nepochybně nejvyšší kvality/. Tato reakce je ryze individuální. Operatér nepochybně náležitě ošetřil dutinu a patrně usoudil, že kompletně odstraňovat přítomné vazivo by mohlo způsobit případně velmi nepříjemné komplikace. Tedy - není nutno zcela vazivo odstraňit. Váš operatér nepochybně postupoval správně. Předpokládám, že jste nyní zhojena a nemáte žádné potíže. Mohu Vás ujistit, že v Česku není jiný přístup ke kapsulacím oproti ostatnímu světu.
S pozdravem, prim. Dr. V. Víšek, CSc.
Informace zveřejňované na portálu Estheticon.cz nemohou v žádném případě nahradit konzultaci pacienta s lékařem. Estheticon.cz není odpovědný za produkty nebo služby nabízené odborníky.