Dobrý den, před 6 týdny jsem byla na odstranění křečové žíly sklerotizací,stále mi tam zůstávají zatvrdliny,postupně je rozmasírovávám,ale na některých místech to stále bolí,hrozí nějaké riziko při hojení?Máme letět letadlem za 2 měsíce,tak abych byla vklidu. Ještě mám jednu otázku,mám na noze více křečových žil,půjdu na podzim na odstranění radiofrekvenční sondou,celou nohu mám po obvodu silnější,o dost,je to způsobené těmi žilamy.Když jdu k doktorovi a řeknu mu to,tak mi řekne,že noha je silnější od těch žil,ale nic víc,bojím se,kvůli tromboze. Děkuji moc za odpověď Martina
Dobrý den, soluhlasím s dr. Burešem. Podstatou zatvrdlin po sklerotizaci může být i krevní straženina ve sklerotizované žíle, často vlivem nedostatečné komprese po sklerotizaci. Projevuje se pigmentací nad sklerotizovanou žilou a citlivým zatvrdnutím, postupně se vstřebá. Nebezpečí embolizace zde není. Pokud jde o otok nohy, bylo by vhodné provést duplexní sono žilního systému a klinické vyšetření - můžete se objednat na cévní ambulanci Zdraví Vás dr Ott
Dobrý den, někdy se zatrvdliny po sklerotizaci hojí déle. Doporučuji protizánětlivý gel a jemné masáže.
Jestliže se nejedná o zánět, nemělo by to přinášet další riziko při letu.
Souhlasím s názorem Dr. Bureše o vhodnosti ultrazvukového vyšetření.
Domnívám se, že se krom jiného u Vás jedná o tzv. hyperosmolární otok
a to s převahou flebo-lymfedému a vhodná zde bude především
kompresivní léčba v rámci Komplexní dekongestivní terapie.
S pozdravem Dr. René Vlasák
Dobry den. Zatvrdliny po sklerotizaci vznikaji u osetrenych silnejsich zil, zejmena po osetreni penou. Jedna se o normalni reakci danou tvorbou jizevnate tkane v prubehu sklerotizovane zily, coz je ucelem sklerotizace. Pokud dana mista rozmasirovate je to nejlepsi postup jak urychlit vstrebavani, ktere je u kazde pacientky individualni. Riziko embolizace nebo jine komplikace ale z tohoto nehrozi a jiste nebrani ani cestovani.
Co se tyka otoku koncetiny ten je jiste castecne zpusoben pritomnosti varixu a zilni nedostatecnosti. Byva ale multifaktorialni, casto souvisi napriklad i s plochou nohou a porusenym doslapem a podobne. Tromboza se projevuje vetsinou silnou bolesti lytka zejmena pri chuzi. S jistotou se da ale vyloucit jen pomoci ultrazvukoveho vysetreni. Pokud tedy mate pochybnost, i kdyz z Vaseho dotazu si myslim ze se o trombozu nejedna, pak doporucuji navstivit lekare nechat si ultrazvukove vysetrenimprovest.
S pozdravem Tomas Bures Dr.
Informace zveřejňované na portálu Estheticon.cz nemohou v žádném případě nahradit konzultaci pacienta s lékařem. Estheticon.cz není odpovědný za produkty nebo služby nabízené odborníky.