Dobrý den, v třetím trimestru druhého těhotenství se mi na noze objevila fialová pigmentace. Rok od porodu jsem absolvovala ošetření cévním laserem - s rozestupem celkem tři, ale flek stále nezmizel, jen se trochu zmenšil. Ráda bych se toho navždy zbavila, proto se chci zeptat, zda existuje nějaký zákrok, který stačí podstoupit jednou a flek by zmizel. V rodině trpíme na křečové žíly, proto pravidelně navštěvuji žilní ambulanci a párkrát jsem již podstoupila sklerotizaci. Ale dvě těhotenství za sebou mi dala zabrat a na nohách a popraskaných žilkách to je znát, ale flek mě trápí nejvíc, jelikož je občas i bolestivý.
Dobrý den. Popis vaší cévních léze svědčí nejspíše o diagnóze tzv. pavoučkových žil. Je to onemocnění estetické povahy, ale může být i projevem tzv. skrytých žil, tedy nedostatečně fungujících hlavních povrchových žil, jejichž patologická změna se zatím vizuálně vyjma metlic neprojevila. I před sklerotizací je vždy nutný ultrazvukový žilní mapping a vyloučení insuficience kmenových žil. Pokud se nepotvrdí je vhodné metličky léčit mikroskleroterapií nebo transkutánním laserem, případně i kombinací obého nejlépe metodou CLaCs s použitím kryoanestezie a speciálním vizualizačním projektorem, který zobrazí i tzv. vyživující žíly, které pavoučkové žilky plní. Zde bývá terapie však velmi drahá a v ČR zatím v plenkách. Při jejich ošetření se předpokládá minimální návratnost onemocnění. Také se metlice dají ošetřit invazivněji mikroincizemi dle Varadyho, ale je to již invazivnější zákrok. S pozdravem MUDr. M. Grussmann
Dobrý den. Popis vaší cévních léze svědčí nejspíše o diagnóze tzv. pavoučkových žil. Je to onemocnění estetické povahy, ale může být i projevem tzv. skrytých žil, tedy nedostatečně fungujících hlavních povrchových žil, jejichž patologická změna se zatím vizuálně vyjma metlic neprojevila. I před sklerotizací je vždy nutný ultrazvukový žilní mapping a vyloučení insuficience kmenových žil. Pokud se insuficience potvrdí, je třeba primárně léčit kmenové žíly a posléze metlice. Pokud se nepotvrdí je vhodné metličky léčit mikroskleroterapií nebo transkutánním laserem, případně i kombinací obého nejlépe metodou CLaCs s použitím kryoanestezie a speciálním vizualizačním projektorem, který zobrazí i tzv. metlice vyživující žíly, tedy laicky kořínky, které pavoučkové žilky plní. Zde bývá terapie však velmi drahá a v ČR zatím v plenkách. Při jejich ošetření se předpokládá minimální návratnost onemocnění. Také se metlice dají ošetřit invazivněji mikroincizemi dle Varadyho, ale je to již invazivnější zákrok.
S pozdravem MUDr. Martin Grussmann
Dobrý den,
ve Vašem případě připadá v úvahu s největší pravděpodobností jen sklerotizace a laser,určitě je na vině i genetka. Tzn. musíte to zkoušet dál, efekt nejspíš nebude trvalý.
Dr.Machač
Dobrý den.Úplně z dotazu není jisté o jakou lesi se jedná,ale předpokládám,že se jedna o "metličky" .Dají se řešit laserem,sklerotizaci,ale vždy je zde riziko recidivy.Hezký den
Informace zveřejňované na portálu Estheticon.cz nemohou v žádném případě nahradit konzultaci pacienta s lékařem. Estheticon.cz není odpovědný za produkty nebo služby nabízené odborníky.