Dobrý den,
v roce 2020 touto dobou jsem absolvovala úpravu vystouplé malé jizvy (cca 1x0,5cm) po akné uprostřed dekoltu - vybroušením laserem. Měla jsem s jizvou po zákroku problémy, nehojila se, mazala jsem ATB... Jizva se zákrokem zvětšila na 2x2,5cm, byla i po půl roce hodně vystouplá, červená, tvrdá a bolela. Chtěla jsem jít na excizi, ale po konzultaci s několika plast. chirurgy zamítnuto s tím, že tato oblast se špatně hojí. Dalších x měsíců jsem tak chodila aspoň na kortikoidové injekce přímo do jizvy, které měly jizvu vstřebat. Jizva přestala bolet, zlepšila se, ale po injekcích se propadla dovnitř.
Dá se s tím ještě něco dělat? Jakýkoli další laserový zákrok v této oblasti mi nebyl doporučen. Bohužel z malé světlé vystouplé jizvičky, která měla být jen vyhlazená, mám dvakrát větší jizvu, kdybych věděla, jak to dopadne, na žádný zákrok bych nešla. Nyní řeším hlavně propad jizvy a tmavý pigment. Na slunce nechodím. Přikládám foto cca měsíc po zákroku a nyní po 2 letech.
Moc děkuji za radu a doporučení (ideálně východní Čechy, ale jsem ochotna dojet kamkoli).
Vážená slečno,
asi Vás nepotěším. Evidentně máte vrozenou dispozici k tvorbě keloidních jizev. Samozřejmě, po bitvě je každý generálem- tj. v podstatě u Vás neměla proběhnout žádná korekce. To však Váš ošetřující lékař nemohl vědět a měl dobrou vůli Vám pomoci. Další léčba kortikoidovými injekcemi byla také nepochybně správná. Snad, aplikací mohlo být méně /píšete o nich v množném číle/. V této situaci se zřejmě /bohužel/ budete muset smířit s vzniklým stavem. Je pravděpodobné, že další pokusy o léčbu by mohly vést ke zhoršení stavu.
Mějte se hezky, prim. Dr. V. Víšek, CSc., CAN Clinic.
Informace zveřejňované na portálu Estheticon.cz nemohou v žádném případě nahradit konzultaci pacienta s lékařem. Estheticon.cz není odpovědný za produkty nebo služby nabízené odborníky.