Dobrý den,mám problém při delší chůzi v uzavřených botách a to i v ortopedických. Začnou mě bolet prty na pravé noze ,hlavně druhý a třetí.Musím se vyzout, prsty promasírovat,chvíli počkat a potom se teprve můžu obout. Nevím co s tím dělat. A stále je to horší.Vím že mám podélně i příčně plochou nohu.Můžete mi prosím poradit ? Děkuji za odpověď Brumovská Jana jana.brumovska@seznam.cz
Dobrý den,
tyto bolesti jsou z důvodu Vámi zmíněného příčného plochonoží. Bolesti jsou v důsledku špatného stereotypu odrazu od chodidla, kdy se odrážíte právě od 2. a 3. prst, ale ne od spodního kloubu palce. Pro funkční klenby je velmi důležitá trojbodá opora chodidla (tj. opora o patu, spodní kloubek malíčku a spodní kloubek palce) - tyto tři opory tvoří jednoduše řečeno klenby. Je důležité naposilovat hluboké svaly kleneb a nohy a přeučit odraz při chůzi. Doporučuji navštívit fyzioterapii, kde Vás tyto cviky naučí a zapracují s Vámi na správném stereotypu odrazu.
Přeji příjemný den!
Mgr. Kateřina Pešlová
Informace zveřejňované na portálu Estheticon.cz nemohou v žádném případě nahradit konzultaci pacienta s lékařem. Estheticon.cz není odpovědný za produkty nebo služby nabízené odborníky.