Dobrý den, mám tento problém: ve čtvrtek jsem se nešťastnou náhoudou bodla velmi ostrými nůžkami zespodu do prstu a to přímo do kloubu mezi prvním a druhím článkem prstu. Řezná rána dost krvácela a prst silně bolel jako po prudkém nárazu. Další dny se rána prstu zklidnila a není nijak problematická, zato uvnitř prstu to je stále "divné" - cítím plnutí, pálení a prst se hůř ohýbá jako bych tu část prst ohýbala "přes něco". Je možné,že jsem si probodla kloub, cévu nebo nerv ?
Možné je vše včetně porušení šlachy ohýbače prstu. Po internetu to nevyřešíte. Dostavte se na chirurgické,plastické nebo ortopedické pracoviště kde se diagnoza upřesní a zahájí se adekvátní léčba.
s pozdravem Dr. Vrbický
Je možné, že problém se znovu objeví? O jak častou komplikaci se jedná a dochází k ní i při klasickém (chirurgickém) odstranění Dupuytrenovy kontraktury?
Je nutno rozlišovat recidivu a progresi nemoci. Recidiva je znovuobjevení se uzlu nebo pruhu v místě, odkud byl předtím odstraněn (chirurgicky nebo kolagenázou). Progrese znamená, že se tkáň kontraktury objevuje v místě, kde při původní léčbě nebyla. Progresi nelze ovlivnit, záleží na agresivitě onemocnění u toho konkrétního pacienta. Recidiva po chirurgické i enzymatické léčbě se samozřejmě vyskytuje a je srovnatelná zvláště při postižení základního (metakarpofalangeálního) kloubu prstu. Při postižení v jiných lokalizacích má operační léčba mírně menší riziko recidivy. U operace ale hodně záleží, zda ji provádí zkušený a zručný chirurg. Na druhou stranu komplikace po kolagenáze bývají méně často než po operační léčbě a je také významný rozdíl v délce rekonvalescence související s léčbou.
S pozdravem,
prim. MUDr. Aleš Fibír Ph.D.
Informace zveřejňované na portálu Estheticon.cz nemohou v žádném případě nahradit konzultaci pacienta s lékařem. Estheticon.cz není odpovědný za produkty nebo služby nabízené odborníky.