Dobrý den.
V březnu 2022 jsem podstoupila floating abdominoplastiku. Byla mi sesita diastáza a kýla. To, že zatím stále mám mezi pupikem a jizvou ,,val" zatím neřeším, ač to vypadá velmi ošklivě - otok to není, je vidět, že je to kůže (zkusila jsem i lymf. masáž). Ale cca 2 měsíce po operaci jsem začala cítit velmi ostrou bolest od pupku dolů v místě sešitých svalů. Stalo se to z ničeho nic večer při ulehnutí do postele. Uvažovala jsem i o pohotovosti, jelikož jsem bolestí opravdu ,,syčela". Rozhodla jsem se to ale přečkat. Po asi 20 minutách bolest ustala. Objevovala se pak nárazově další zhruba 2 týdny. Vždy velmi ostrá bolest, jak kdyby mezi svaly projela žiletka. Pás jsem poctivě nosila a nic jsem nezvedala, nenamáhala se. Vydržela jsem a počkala na kontrolu 3 měsíce po operaci. Operatér řekl, že ostrá bolest bylo asi jen ,,voodoo" a že je výsledek pěkný. Přitom od pupku dolů mám bříško vyklenuté, fyzioterapeut potvrdil rozestup na 3 prsty. Lékař mě ani neprohmátl, konstatoval to jen že si mě prohlédl vestoje. Diastázu si umím od fyzio zjistit sama. Po lehnutí na záda po vložení prstů mezi svaly, zvedám hlavu a cítím, jak se svaly k sobě přibližují. Opravdu do mezery v klidu vložím i 4 prsty. Za operaci jsem dala 60tis a odpověď operatéra, že je vše v pořádku ve mně vyvolala velkou nedůvěru a už se mi nechce jít znovu na další konzultaci, když při kontrole po těch 3 měsících řekl, že je vše super. Mám ale zkrátka pocit, že ta ostrá bolest bylo rozjetí stehů. Jen se bojím, že když půjdu k jinému lékaři, tak mě pošle spíše k psychiatrovi, když je vlastně břicho v lepším stavu než před abdomino a řekne mi, co chci vlastně řešit, když už přicho nemám tak vyvalené jako před a převis nemám? Ale přecijen jsem za to dala nemalé peníze. Prosím o radu, jak se k takovým případům staví jiný lékař, když jde někdo ,,reklamovat" práci druhého? Velice děkuji za případné reakce. Foto přikládám
Dobrý den vážená paní,
po operaci převislého břicha a diastázy se může stát, že sešití diastázy povolí a tato se obnoví. Příčinou může být povoleny steh, většinou však steh zůstává pevný ale "prořízne" se přes sešité svaly a ty se znovu rozestoupí. Hojení sešitých svalů trvá dlouho a osobně doporučuji plnou zátěž břicha s posilováním svalů břicha nejdříve půl roku po operaci, do té doby doporučuji nosit na cvičení a práci pás a břicho zatínat co nejméně.
Další korekce je možná ale musí se provést s odstupem času (minimálně cca 6 měsíců po první operaci) a svaly se musí k sobě znova sešít.
Tři měsíce po operaci při recidivě diastázy nelze vinit operatéra, že něco udělal špatně, jeho postup byl nejspíše v pořádku, také prudký nástup potíží se silnými řezavými bolestmi spíše napovídají, že se z nějakého důvodu "prořízly" svaly přes steh. Nicméně jeho reakce při vyšetření a hodnocení Vašich potíží asi také není zcela korektní.
Rozhodně bych ho na Vašem místě kontaktoval znova s žádostí o návrh dalšího postupu. Pokud odmítne, nebo se na to necítíte, pak můžete kontaktovat jiného plastického chirurga, určitě nikdo nebude mít problém Vás vyšetřit a domluvit další kroky.
S pozdravem
M. Molitor, Art Ethic Clinic
Dobrý den. Určitě by jste měla zkusit si ještě promluvit s Vašim lékařem. Věříme, že se domluvíte. Pokud ne, neváhejte nás kontaktovat a domluvíme konzultaci na naší klinice. Hezký den přejeme! Formé clinic.
Dobrý den,
souhlasím, doporučuji kontaktovat svého lékaře a domluvit termín kontroly.
S pozdravem
MUDr. Andrea Musilová
Klinika YES VISAGE
Dobrý den,
ostrou bolest ani po rozestupu diastázy byste neměla pociťovat. Většina pacientek po operaci břicha trpí bolestmi zad, které souvisí s nutností chodit v předklonu první týden po operaci. Většinou se tyto potíže pomocí pohybové aktivity a cvičení upraví. Po abdominoplastice jsou nutné pravidelné kontroly u vašeho lékaře. Zpevnění břišní stěny a výsledný stav je závislý na mnoha faktorech, nejen na samotné operaci, ale i na správném držení těla, objemu břicha uvnitř dutiny břišní atd.
S pozdravem
MUDr. Helena Singerová
Informace zveřejňované na portálu Estheticon.cz nemohou v žádném případě nahradit konzultaci pacienta s lékařem. Estheticon.cz není odpovědný za produkty nebo služby nabízené odborníky.