Dobrý den, ráda bych se zeptala odborníků na jejich názor. Jsem 6 týdnů po operaci - abdominoplastice s liposukcí boků a diastázy (12 cm). Břicho mám stále vypouklé a jen o něco menší než před operací. Pod pupkem a kolem jizvy velmi ztvrdl. Chirurg se snažil zjistit, zda nemám serom, ale nic neteklo. Zde jsou fotografie - poslední je před operací. Nemám z toho radost, obávám se, že se mezera vrátila. Prosím o váš názor, zda je stále možné, že se jedná pouze o otok, nebo je to pravděpodobně opět mezera. Vím, že často píšete, že to trvá 3-6 měsíců, ale když vidím fotky jiných dam, které mají stejnou dobu po operaci a měly před operací podobné břicho jako já a mají krásný viditelný výsledek, ztrácím naději. Děkuji vám za odpověď.
Dobrý den,
během abdominoplastiky se odstraní nadbytek kůže, přesadí se pupek a lze sešít rozestup diastázy, který bývá kolem 4-6 cm, uvádíte 12 cm, nechci polemizovat, ale to je příliš.
Co ale nelze touto operací změnit je vnitřní objem dutiny břišní, pokud byl velký, tak zůstává i po operaci. Toto pak lze upravit sportovní aktivitou a správnou životosprávou. Mnohdy operace upraví i správné držení těla. Mám zkušenost, že pacientky pak zlepší své držení těla, když po operaci nosí elastický pás na suchý zip. Správné držení těla vám i pomůže od bolestí zad, není to jenom estetická záležitost.
S pozdravem
MUDr. Helena Singerová
Dobrý den,
vždy v případě pochybností se obraťte na svého operatéra, který s Vámi probere, případně vyšetří. Takto na dálku se bohužel nelze vyjádřit.
S pozdravem
MUDr. Hana Skeřilová
Klinika YES VISAGE
Vážená paní, pokud by v pooperačním období praskly stehy, kterými byla sešita diastasa, cítila byste v ten moment bolest a slyšela prasknutí. Mimochodem, těch 12 cm je nějak moc- resp. nezdá se mi, že by okraje přímých břišních svalů byly 12 cm od sebe, To by pak byla veliká kýla, která by se řešila pravděpodobně pomocí tzv. síťky. Asi jde o délku té diastasy. Případnou tekutinu v podkoží je možno, kromě punkce či drenáže, diagnostikovat ultrazvukem. Pozn.- vyklenutí před operací je pravděpodobně způsobeno i přítomností tzv. viscerálního tuku v dutině břišní, mezi střevními kličkami.
Svoje stesky prodiskutujte se svým operatérem, který nejlépe ví, jaký byl operační nález a jakou technikou operoval. Tyhle věci nelze vyřešit po internetu. Naději však neztrácejte.
Srdečně Vás zdravím, prim. Dr. V. Víšek, CSc., CAN Clinic.
Informace zveřejňované na portálu Estheticon.cz nemohou v žádném případě nahradit konzultaci pacienta s lékařem. Estheticon.cz není odpovědný za produkty nebo služby nabízené odborníky.